Agrégateur de contenus

Revenir à la page complète
« Retour

2016.10 Automatisatie Klinisch laboratorium

In het Klinisch laboratorium van het AZ Nikolaas worden elke dag heel wat aanvragen verwerkt waarbij veel analyses gebeuren op grote automaten. Na vele jaren trouwe dienst waren verschillende van deze automaten aan vervanging toe.

De klinisch biologen besloten om tegelijkertijd ook de stap te zetten naar een totale laboratorium automatisatie waarbij de meerderheid van de grote automaten fysiek gekoppeld worden aan een staaltransportsysteem, kortweg ‘track' genoemd. Zo een systeem biedt heel wat voordelen, de bloedstalen worden automatisch aangemeld, de turn-around-time (gemiddelde tijd tussen het aanmelden van een staal en het bekomen van een resultaat) is veel stabieler en stalen voor verzending worden automatisch verdeeld. Hierdoor is de kans op staalverwisseling praktisch onbestaande. Daarnaast worden de stalen in een aan de track gekoppelde ijskast bij de correcte temperatuur bewaard. Hierdoor verloopt het opzoeken van bloedbuizen voor bijvoorbeeld bij aanvragen veel vlotter.

We stellen vast dat dit project niet enkel de workflow in het labo optimaliseert, maar ook de dienstverlening naar de aanvragers ten goede komt.