Webcontent weergeven Webcontent weergeven

Nieuws

Overzicht Overzicht

« Terug

10 november: Internationale NET Kanker Dag

Tien centra werken samen aan de bestrijding van zeldzame neuro-endocriene tumoren (NET)

Vrijwilligers van patiëntenvereniging NET&MEN en oncoverpleegkundige Mieke geven aan de infostand van campus Sint-Niklaas - L. De Meesterstraat meer uitleg over deze zeldzame vorm van kanker

 

Ter gelegenheid van de wereldwijde NET Kanker Dag 2017 slaan het NETwerk Antwerpen - Waasland (waaronder het AZ Nikolaas) en de patiëntenvereniging NET&MEN Kanker België de handen in elkaar. Neuro-endocriene tumoren (NET) en multiple endocriene neoplasie (MEN) zijn zeldzame tumoren waar de dag van vandaag nog weinig over geweten is.

 

Op 10 november vindt u tussen 10.00 en 16.00 uur in de inkomhal van het AZ Nikolaas - Campus Sint-Niklaas - L. De Meesterstraat een informatiestand terug, waar lotgenoten klaar staan om informatie uit te wisselen over NET- en MEN-kanker. Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren die ontstaan in cellen die hormonen kunnen produceren. Deze vorm van kanker kan zich ontwikkelen op diverse plaatsen in het lichaam, van de darmen, de maag tot de pancreas en de longen. Het is een zeldzame en complexe kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 op 100.000 mensen een nieuwe diagnose van een neuro-endocriene tumor. Bij multiple endocriene neoplasie (MEN) is er, door een erfelijke aanleg, een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezwellen in verschillende hormonale systemen.

 

 

Samenwerking

Ook mensen met een zeldzame vorm van kanker, waar ziekenhuizen weinig mee in aanraking komen, verdienen de beste zorg. Vanuit dit idee werd begin 2016 het ziekenhuisnetwerk genaamd NETwerk opgericht, waarbinnen patiënten met (het vermoeden van) een neuro-endocriene tumor besproken en behandeld worden. Dit ziekenhuisoverschrijdend team van specialisten en paramedici streeft na om patiënten hooggespecialiseerde zorg aan te bieden en hun zorgtraject zo dicht mogelijk bij hun woonplaats te laten plaatsvinden. NETwerk vormt het eerste ziekenhuisnetwerk in Europa dat erkend werd als excellentiecentrum door de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS).

NETwerk bestaat uit: Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) | AZ Monica | AZ Heilige Familie Rumst | AZ Klina | AZ Nikolaas | ZNA | AZ Sint-Jozef Malle | Sint-Jozefkliniek Bornem | GZA Ziekenhuizen | UAntwerpen