Webcontent weergeven Webcontent weergeven

Nieuws

Overzicht Overzicht

« Terug

Nutritiedag AZ Nikolaas: studie naar afstand neusmaagsonde

GROTE STUDIE BINNEN AZ-NIKOLAAS GEEFT DE JUISTE LIGGING VAN EEN NEUSMAAGSONDE AAN

Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen neusmaagsondes geplaatst. Deze sondes dienen onder andere om braken te voorkomen na een grote heelkundige ingreep (het maagvocht loopt dan af in een zak) of ze worden gebruikt om te voeden bij patiënten die niet (voldoende) kunnen of mogen eten (bv. bij slikstoornissen na een hersenbloeding).


Al deze sondes worden via de neus ingevoerd, lopen achteraan in de keel en via de slokdarm tot in de maag. Om de juiste inwendige afstand van de neus tot de maag te bepalen wordt heden een welbepaalde uitwendige lengte afgemeten: er wordt namelijk de afstand genomen in cm tussen de tip van de neus tot aan de oorlel en van de oorlel tot juist onderdaan het borstbeen (xiphoid). Deze methode wordt in het Nederlands kortweg ook wel de NOX (neus-oorlel-xiphoid) of in het Engels de NEX genoemd.

Het is belangrijk dat die afmeting correct is, anders bestaat het risico dat de sonde niet diep genoeg zit (in de onderste slokdarm) of te diep zit (opgekruld in de maag of zelfs voorbij de maag in het begin van de dunne darm). Uit een grootschalig onderzoek van de hogeschool Odisee in samenwerking met de universiteit Gent en AZ Nikolaas, blijkt dat de methode die wereldwijd wordt gebruikt om de afstand te meten (NOX of NEX) niet altijd correct is. Bij ongeveer 1 op 5 patiënten blijkt die afstand te kort.


Belangrijk onderzoek
De onderzoekers hebben uit de vastgestelde gegevens een nieuwe methode (afmeting) gedestilleerd en die vervolgens in een nieuwe studie gecheckt bij patiënten. Deze bleek voor 100 % betrouwbaar te zijn.

Het resultaat is dat binnen AZ Nikolaas een nieuwe meter met de naam ‘CONEX' zal gebruikt worden om de juiste lengte te bepalen voor het inbrengen van een neusmaagsonde.

De onderzoeksresultaten werden in postervorm reeds voorgesteld op het Europees nutritiecongres (ESPEN) in Den Haag in september 2017 en momenteel wordt er werk gemaakt van een wetenschappelijke publicatie voor een belangrijk vaktijdschrift.