Webcontent weergeven

 

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven (Globaal)

Nieuws

Overzicht

« Terug

Praktische informatie voor consultaties bij de kinderarts - geldig vanaf 18/05

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR OUDERS DIE OP CONSULTATIE KOMEN MET HUN KIND BIJ DE KINDERARTS


Binnenkort komt u op consultatie met uw kind bij de kinderarts. U vraagt zich waarschijnlijk af of het wel veilig is in deze tijden van coronacrisis en hoe deze consultatie zal verlopen. We zetten alle maatregelen en praktische info even op een rijtje.


Deze afspraken gelden vanaf 18/5/2020 tot en met 30/6/2020


De dienst pediatrie van het AZ Nikolaas heeft verschillende maatregelen genomen zodat u veilig op consultatie kan komen met uw kind. Deze maatregelen volgen alle voorschriften van de overheid én het ziekenhuis, in het bijzonder die van onze specialisten ziekenhuishygiëne. Sommige maatregelen zijn zelfs strenger dan opgelegd om zo uw veiligheid optimaal te kunnen bewaken.


Algemene maatregelen

 • De consultaties op de campus Lodewijk De Meesterstraat, Sint-Niklaas worden opgedeeld in 2 verschillende zones: kinderen met of verdacht voor een infectie  – kinderen zonder enig teken van infectie.
 • De raadpleging is opgedeeld in 2 gescheiden circuits:
  • straat 928 is voorbehouden voor kinderen met of verdacht voor een infectie.
  • straat 945 is voorbehouden voor kinderen zonder enig teken van infectie.

 • De artsen die werken in de zone voor kinderen met of verdacht voor infecties werken met extra beschermingsmateriaal zoals beschermschort, bril en spatscherm. Hierdoor is de arts vaak onherkenbaar en kan dit voor kinderen angst opwekken. Spreek hierover reeds op voorhand met uw kind.
 • De consultaties op de campussen Temse, Sint-Gillis-Waas en Beveren worden strikt voorbehouden voor patiënten zonder enig teken van infectie.
 • Al het personeel (artsen, verpleegkundigen en secretariaat) op de dienst draagt een mondmasker en ontsmet zeer regelmatig de handen. Iedereen van het personeel heeft ervaring met werken in een medische omgeving en heeft alle nodige informatie gekregen om de overdracht van het coronavirus te vermijden. Alle oppervlakken die u aanraakt zijn ontsmet (voor u én na u).
 • We hebben extra veel tijd voorzien tussen 2 afspraken zodat er niet te veel patiënten tegelijk aanwezig zijn en zodat we ruim de tijd hebben om alles grondig te ontsmetten.

Eens u in het ziekenhuis aangekomen bent

 • De lichaamstemperatuur van u en uw kind wordt gecontroleerd bij de ingang van het ziekenhuis.
 • U wordt gevraagd om de handen te ontsmetten bij de ingang van het ziekenhuis.
 • U en uw kind, indien ouder dan 12 jaar, krijgen een chirurgisch masker aan de ingang. U en alle andere patiënten zijn verplicht dit masker correct te dragen gedurende de ganse tijd dat u in het ziekenhuis bent; Kinderen ouder dan 12 jaar wordt ook gevraagd om een mondmasker op te zetten. We vragen om de jongere kinderen in de kinderwagen te plaatsen onder een beschermingshoes (bvb. regenhoes).
  Eventueel kan u met uw kind het boekje ‘Anna draagt een mondmasker' online lezen ter voorbereiding op het bezoek naar ziekenhuis.
 • Overal waar mogelijk zal een afstand van minstens 1,5m tussen u en personeel en andere patiënten bewaard worden. Al onze wachtzalen zijn hieraan aangepast.
  Enkel indien strikt noodzakelijk voor een onderzoek zal de verpleegkundige of de arts dichter bij u komen. In die gevallen zal de arts of verpleegkundige extra beschermingsmateriaal dragen om infectie van of naar u uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Kan ik besmet raken door een verpleegkundige of arts?
Al onze medewerkers worden strikt opgevolgd in verband met mogelijke symptomen van COVID. Bovendien zullen zij afstand tot u bewaren voor de meeste onderzoeken. De kans dat één van u besmet wordt, is niet groter dan in de supermarkt, de bakker of de doe-het-zelfzaak.

Mag ik iemand meebrengen op consultatie?
Een minderjarige kind mag begeleid worden door één niet-zieke ouder. De tweede ouder kan de consultatie eventueel meevolgen via de GSM van begeleidende ouder.

Is mijn consultatie wel nodig? Kan het niet worden uitgesteld?
Uw verpleegkundige en/of arts heeft geoordeeld dat uw consultatie noodzakelijk is voor de gezondheid van uw kind. Hebt u hierover bedenkingen dan kan u dat met uw arts bespreken.

Indien een arts oordeelt dat de consultatie niet dient door te gaan in het ziekenhuis, dan kan er gekozen worden om een telefonisch consultatie te doen.


Moet ik cash geld meebrengen?
De consultatie wordt – ook om hygiënische redenen -  afgerekend via facturatie, u ontvangt een overschrijving via de post.