Webcontent weergeven

 

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven

Webcontent weergeven (Globaal)

Nieuws

Overzicht

« Terug

14/10/2020 | AZ Lokeren denkt groot - Plannen voor de toekomst bekend

Het AZ Lokeren krijgt een nieuwe toekomst als specialisatieziekenhuis voor orthopedische en locomotorische aandoeningen (orthopedisch & locomotorisch centrum). Het ziekenhuis zal een referentie worden voor alle locomotorische aandoeningen in de brede regio. De plannen zijn ambitieus en komen tegemoet aan de vraag van de overheid om meer in te zetten op samenwerking en specialisatie.

Wat is een orthopedisch locomotorisch centrum?
Een orthopedisch locomotorisch centrum is een plaats waar een team van gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen, paramedici enz. in een multidisciplinair kader werken om een kwaliteitsvolle zorg te bieden aan de patiënt, en dit met betrekking tot de locomotorische disciplines zoals orthopedie, fysiotherapie – revalidatie, reumatologie, enz.

Er worden zowel verblijfsafdelingen, een dagziekenhuis als een revalidatiecentrum voorzien in het orthopedisch & locomotorisch centrum.

Wetenschappelijk onderzoek, opleiden van artsen en verpleegkundigen, het volgen van de laatste medische ontwikkelingen zijn voorbeelden van innovatie die in dit centrum tevens een belangrijke plaats zullen innemen.

Waarom deze stap?
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het voor het AZ Lokeren, als klein regionaal ziekenhuis, zorginhoudelijk (kwaliteit en veiligheid van de zorg), organisatorisch, infrastructureel en financieel onhoudbaar is geworden om een volwaardige invulling te geven aan wat maatschappelijk verwacht wordt van een acuut algemeen ziekenhuis. Om die redenen is beslist om onder andere de materniteiten van het AZ Lokeren en het AZ Nikolaas samen te voegen op de hoofdcampus. We hebben begrip voor de reacties van de gynaecologen en vroedvrouwen, maar zijn er van overtuigd dat deze stap noodzakelijk is om ook op langere termijn de kwaliteit en patiëntveiligheid te kunnen blijven garanderen.

Zorgaanbod in de regio
In deze nieuwe toekomst voor het AZ Lokeren zullen, naast het orthopedisch & locomotorisch centrum, onder meer volgende behandelingen en multidisciplinaire diensten voorzien of uitgebreid worden: polikliniek met een uitgebreid aanbod aan verschillende functieonderzoeken, medische beeldvorming, inclusief NMR en nucleaire beeldvorming, gespecialiseerde revalidatiekliniek, functie klinisch labo met bloedname, low-care dialysecentrum, oncologisch dagziekenhuis, inwendig dagziekenhuis voor infuustherapie en endoscopie, poliklinisch hoofd- en halscentrum enz.
 
Informeren artsen en medewerkers
De medewerkers en artsen van het AZ Lokeren en het AZ Nikolaas werden vandaag, 14 oktober 2020, als eersten op de hoogte gesteld van de richting waarin de beide ziekenhuizen willen evolueren in de loop van de komende 3 jaar.


Een eerste simulatie van wat een renovatie zou kunnen betekenen, kan u hieronder zien.