Webcontent weergeven

Artrografie


 

Algemene informatie


Radiologisch onderzoek van een gewricht en het gewrichtskapsel d.m.v. een inspuiting met contrastproduct en soms lucht, aangevuld met radiologische opnamen en CT-scan (artro-CT).

Doel


Afwijkingen aan het licht brengen van:

      schouder, knie, pols, elleboog, enkel
      beoordeling van het gewrichtskraakbeen, de meniscus, de ligamenten, het gewrichtskapsel, cysten, …

 

Voorbereiding


Er is geen speciale voorbereiding nodig. U hoeft niet nuchter te zijn.

 

Het onderzoek


Het te onderzoeken lichaamsdeel moet vrij zijn van kleren en juwelen.


Eerst wordt de punctieplaats ontsmet. De radioloog spuit een kleine hoeveelheid contrastproduct in het gewricht (eventueel voorafgegaan door plaatselijke verdoving) via een fijne naald, soms gevolgd door het inspuiten van een kleine hoeveelheid lucht (voor verspreiding van het contrastproduct). Belangrijk is dat men ontspannen ligt. Het gewricht wordt enkele malen gemobiliseerd om het contrastproduct goed te verspreiden. Nadien worden radiologische opnamen genomen en aansluitend wordt er in een nabije zaal een CT-scan uitgevoerd (zie ‘CT-scan').

 

Het onderzoek duurt 15 minuten (30 minuten aansluitend met CT-scan).

 

Plaats: na afspraak

      Beveren
      Sint-Niklaas
             Lodewijk de Meesterstraat 
              Moerlandstraat

 

Nazorg/complicaties


Gelieve het gewricht 24 uur na inspuiting niet overmatig te belasten. Relatieve rust is aangewezen. Lichte tijdelijke stijfheid van het gewricht na het onderzoek is mogelijk. U kan eventueel een pijnstiller nemen.

U mag na het onderzoek naar huis of naar uw kamer. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem.

 

Nuttige informatie

 

    Indien u allergisch bent aan een contrastproduct, voedingsstoffen of bepaalde medicatie, meld dit zeker VOORAF aan arts of verpleegkundige. Bij ernstige allergie kan het onderzoek eventueel door een ander onderzoek worden vervangen.
    Het ingespoten contrastproduct en lucht kunnen een eigenaardig gevoel geven doch dit is niet schadelijk. Deze stof resorbeert spontaan uit het gewricht naar de bloedbaan en wordt nadien uitgewaterd.