Webcontent weergeven

Belangrijke wijzigingen MMB

Uitbreiding openingsuren campus Beveren

 

Vanaf 23 september 2019 zal de campus Beveren ook over de middag geopend zijn.

 

Op weekdagen is de dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming in deze campus dus open van 08.00 uur tot 17.00 uur.

 

Volgende onderzoeken zijn mogelijk in campus Beveren:

Voor alle onderzoeken dient u een afspraak te maken.

Radiografische opnames zonder contrasttoediening gebeuren zonder afspraak.

Vernieuwing RX-zaal campus Sint-Gillis-Waas

 

Er gebeurde in februari 2017 een upgrade van de röntgenzaal in campus Sint-Gillis-Waas.

 

Dankzij deze vernieuwing breiden we ons aanbod in deze campus uit met RX full spine en RX full leg.

 

Wij verwelkomen u graag en staan u telefonisch te woord op 03/760 60 65.

Mammografie hoog risico

 

Sinds 1 februari 2016 is het vereist dat de risicostatus van patiënten met een sterk verhoogd risicoprofiel voor borstkanker die een beeldvormend onderzoek (echografie / mammografie / MR) van de borsten ondergaan correct gedocumenteerd wordt.

 

Dit gebeurt door het eenmalig invullen van een notificatieformulier door de verwijzende arts en het ter beschikking stellen van dit formulier in het medisch dossier van de patiënt.

 

Aansluitend dient op het voorschrift (en ook toekomstige voorschriften) het sterk verhoogd risicoprofiel te worden vermeld.

 

Aan de aanvragende artsen van mammografie, echografie van de borsten of MR van de borsten, vragen wij om beide formulieren in te vullen zodat het medisch dossier van de patiënt kan worden vervolledigd.

 

U mag dit uiteraard ook mailen mmb@aznikolaas.be, of faxen 03 760 20 90.

 

Bereikbaarheid call center MMB weekend

 

De dienst MMB is ook op zaterdag telefonisch bereikbaar:

8.30 uur - 12.30 uur

13 uur - 16.30 uur

 

Tijdens de week blijven dezelfde openingsuren:

8 uur - 19 uur

 

Richtlijnen Jodiumhoudende contrastproducten

 

Richtlijnen voor intraveneuze toediening van Jodiumhoudende contrastproducten bij verminderde nierfunctie

 

Jodiumhoudende contrastvloeistoffen worden gebruikt bij beeldvormende procedures en radiologische interventies. Bij het intraveneus toedienen van dergelijke contraststoffen kan tijdelijk een verminderde nierfunctie optreden.

 

Ter bescherming van de nieren kan bij patiënten met een verhoogd risico (*) ofwel het onderzoek uitgevoerd worden zonder contrast ofwel bij diagnostische noodzaak een hydratatieschema (*) opgestart worden. Dit gebeurt met een dagopname van 8 uur (dagziekenhuis campus Moerland).

 

Het is dus belangrijk om te beschikken over een recent labo-onderzoek met de nierfunctie. Indien de patiënt niet beschikt over een recent labo-onderzoek, zal altijd de nierfunctie bepaald worden vooraleer contrast wordt toegediend. De afspraak zal dan minimum 2 dagen worden opgeschoven.

 

(*) Klik op de onderlijnde woorden voor meer informatie.

 

Stopzetten Metformine

 

Metformine, een oraal antidiabeticum, dient gestopt te worden 48 uur voor het onderzoek en tot 48 uur na intraveneuze contrasttoediening met jodiumhoudende producten aangezien risico op een lactaatacidose.

 

GFR:

 • Waarden < 30 ml/min
  Bij inname Metformine: stopzetten Metformine 48 uur voor het onderzoek.
   

 • Waarden 30 - 45 ml/min:

  Indien inname Metformine: stoppen Metformine 48u voor het onderzoek

   

 • Waarden > 45 ml/min
   Onderzoek mag uitgevoerd worden.

 

Opening nieuwe parking Beveren 30 mei 2017

 

Vanaf dinsdag 30 mei 2017 wordt de ondergrondse parking van campus Beveren in gebruik genomen. Deze parking telt 150 parkeerplaatsen verspreid over twee verdiepingen.

 

De in- en uitrit bevindt zich langs de Oude Zandstraat. De oude parking langs de Vuurkruisenlaan, evenals de in- en uitrit worden gesloten zodat de laatste fase van de werken van start kan gaan. Wanneer de werken volledig klaar zijn, komt de uitrit van de parking opnieuw langs de Vuurkruisenlaan.

 

De parking is enkel toegankelijk voor patiënten, bezoekers en kaarthouders van het AZ Nikolaas. U parkeert er op eigen risico.

 

 

Tarief:

 

- Eerste 20 minuten: gratis

- € 1,20 per uur

- € 6 per dag of bij een verloren ticket

De betaalautomaat bevindt zich in de inkomhal van het ziekenhuis.

 

U kunt het plan hier downloaden.

 

 

 

 

Inschrijvingen MR-onderzoeken

 

Vanaf 2 oktober 2017 gaan alle patiënten voor MR-onderzoeken binnen via de hoofdingang van Sint-Niklaas, Moerlandstraat. Dit telt voor zowel afspraken op weekdagen als in het weekend.

 

Sluiting CT-scan Temse

 

Begin december verhuist de laatste verblijfafdeling van campus Temse (PAAZ-afdeling) naar campus Sint-Niklaas. Daardoor zullen er vanaf 13 december 2017 geen CT-scans meer worden uitgevoerd in campus Temse.

U kan hiervoor terecht in campus Sint-Niklaas of campus Beveren.

 

In Campus Temse blijven RX-onderzoeken zonder contrast van 8u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u (geen afspraak nodig) en echografie-onderzoeken (op afspraak) mogelijk.

 

Vanaf 08/01/18: Lodewijk De Meesterstraat enkele richting

 

Op 08/01/18 wordt enkele richting ingevoerd in de Lodewijk De Meesterstraat (naar Lamstraat) en aansluitend in de Lamstraat van Lodewijk De Meesterstraat naar Azalealaan (Sint-Niklaas).

De nieuwe verkeerssituatie wordt zichtbaar gemaakt met boombakken, borden, vlagjes en tekeningen op de rijbaan.

Het gaat om een maatregel die deel uitmaakt van het nieuwe circulatieplan van de stad Sint-Niklaas.

Meer informatie
https://wijkcirculatie.sint-niklaas.be/het-plan

Vernieuwing CT-toestel Moerlandstraat februari 2018

 

Goede beeldkwaliteit is voor onze dienst een absolute prioriteit. Daarom zal het huidige CT-toestel op campus Moerland, dat dateert van 2005, vervangen worden door een high end CT-toestel van de firma GE (New Revolution).

 

Het plaatsen van dit toestel gaat gepaard met de nodige verbouwingswerken. Concreet pakken we zowel de huidige ruimte voor CT, als de bedienings- en protocolruimte aan. De werken starten op 1 februari 2018. De bouwkundige werken zullen twee weken in beslag nemen, daarna wordt de installatie van de nieuwe CT uitgevoerd. Begin maart 2018 zullen er opnieuw CT-scans in campus Moerland worden uitgevoerd.

 

Tijdens de werken zullen de patiënten doorverwezen worden naar campus Sint-Niklaas L. de Meesterstraat en campus Beveren. De noodzakelijke uitbreiding van de scanuren werd voorzien in de planning zodat er geen wachttijden zullen ontstaan. De enige beperking in deze periode is dat er geen CT coronarografie en CT virtuele colonoscopie kan uitgevoerd worden.