Webcontent weergeven

CT-scan van de kroonslagaders (CT coronarografie)


 

Doel


Het in beeld brengen van de kroonslagaders (bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien) ter opsporing van vernauwingen en verkalkingen van de kroonslagaders, alsook om de functie van het hart na te gaan.

 

 

Voorbereiding

 

  •   U dient nuchter te zijn.
  •   Breng het resultaat van een recent labo-onderzoek mee (maximum 1 jaar oud). Daarmee kennen wij uw nierfunctie. Als u dit niet hebt, kan u dat opvragen bij uw (huis)arts. Lees hier meer.
  •   U hebt waarschijnlijk een medicatievoorschrift voor 1 bètablokker meegekregen van de cardioloog. Deze neemt u ‘s morgens in.
  •   Trek gemakkelijke kleding aan.
  •   Metalen voorwerpen, juwelen doet u uit (bv. halsketting, kunstgebit, BH, …).
  •   Zwangerschap zeker melden voor het onderzoek.
  •   Allergie steeds op voorhand melden zodat de nodige maatregelen kunnen genomen worden.

 

Het onderzoek


Uw hartslag wordt door de verpleegkundige gecontroleerd, als deze zich bevindt tussen de vijftig en zestig slagen per minuut kan het onderzoek doorgaan.

 

Een infuus wordt geprikt in de arm voor het toedienen van contrast.

 

U gaat op uw rug op tafel liggen, de armen gestrekt naar boven. De verpleegkundige brengt ECG –monitoring aan. Dit laat ons toe de hartslag te volgen tijdens het onderzoek en de scan zo in te stellen dat we foto's maken tijdens de rustpauzes van het hart (diastole). U wordt via een infuusleiding verbonden met de contrastpomp. Tijdens het onderzoek wordt u enkele keren gevraagd om in te ademen en de adem in te houden. U schuift enkele keren heen en weer door de buis. Bij het injecteren van het contrast wordt u een warmte gewaar. Het is mogelijk dat u het gevoel krijgt te plassen, of dat u een vreemde smaak in mond en keel krijgt.

 

Het onderzoek duurt 15 minuten.

 

Plaats: na afspraak
            Sint-Niklaas, Moerlandstraat

            Lokeren

Nazorg/complicaties

 

  •   Het infuus wordt door de verpleegkundige verwijderd.
  •   Controle op eventuele allergische reactie. Na het toedienen van het contrast is het altijd mogelijk dat er laattijdige reacties optreden (jeuk, niezen, bemoeilijkte ademhaling, …), aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts, dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming of dienst Spoedgevallen.
  •   Na het onderzoek is er geen specifieke nazorg nodig en mag u naar huis gaan.

 

Nuttige informatie


Dit onderzoek gebeurt enkel na afspraak in overleg met de behandelende cardioloog.

 

Voor dit onderzoek is er een specifiek aanvraagformulier. Deze aanvraag kan worden gedownload: "aanvraag CT Coronarografie".