Webcontent weergeven

CT virtuele coloscopie


 

Algemene informatie


Het in beeld brengen van de dikke darm (colon) met behulp van CT-onderzoek.

Doel


Het opsporen van poliepen of andere aandoeningen van de dikke darm, omdat deze mogelijks kunnen ontaarden in darmkanker.

 

Voorbereiding


De voorbereiding start de dag voor het onderzoek.

 

Het is belangrijk dat de darmen volledig leeg zijn, om dit te bekomen dient u de dag voor het onderzoek een voorbereidend dieet te volgen.

 

Wat houdt dit dieet in:

  • ‘s Morgens en ‘s middags 2 witte boterhammen met smeerkaas, ‘s avonds (om 17 uur) een witte boterham met smeerkaas.
  • U lost een Moviprep zakje A op in een liter water, vervolgens lost u ook een Moviprep zakje B op in dezelfde liter water. Dit drinkt u uit gespreid over twee uur. Tussendoor mag u ook klaar water, koffie, thee, fruitsap zonder pulp of frisdrank drinken.
  • Om 19 uur lost u opnieuw een Moviprep zakje A op in een liter water alsook een Moviprep zakje B. Deze fles drinkt u uit gespreid over 2 uur gecombineerd met klaar water, koffie, thee, fruitsap zonder pulp of frisdrank.
  • Om 21 uur drinkt u 100 ml Telebrix gastro met 250 ml water.
  • Daarna blijft u nuchter.

De dag zelf:

  • U dient nuchter te zijn.
  • U doet uw juwelen en BH uit
  • U mag een onderhemdje en slipje aanhouden
  • Indien u zwanger bent, gelieve ons hiervan op de hoogte te brengen

 

Het onderzoek

 

Voor de start van het onderzoek wordt er nog een zeer klein lavement toegediend om eventuele laatste stoelgangsresten uit de darm te verwijderen. Hiervoor wordt een kleine ampul in de anus ingebracht en wordt er 12 ml van het product Laxavit ingespoten. Dit veroorzaakt darmprikkeling.

 

U zal hierdoor voor het onderzoek vermoedelijk nog meerdere keren naar het toilet moeten gaan.

 

Vervolgens start het eigenlijke CT-onderzoek.


U ligt op uw linkerzij op tafel met de voeten naar het toestel toe. De verpleegkundige brengt een dunne sonde in langs de anus, die via een leiding verbonden is met een luchtinsufflatietoestel. Het is noodzakelijk om CO2 gas in te blazen om zo de darmwanden van elkaar los te maken. Na het inblazen van de CO2 gas mag u op uw rug gaan liggen. Uw armen worden gestrekt naar boven gelegd. U schuift een paar keer heen en weer door de buis terwijl u gevraagd wordt uw adem in te houden. Daarna wordt u gevraagd om op uw buik te liggen. Opnieuw schuift u een paar keer door de buis terwijl u gevraagd wordt de adem in te houden. Dan is het onderzoek afgelopen. De verpleegkundige verwijdert de sonde.

 

Het onderzoek duurt 10 minuten.

 

Plaats: na afspraak
            Campus Sint-Niklaas, Moerlandstraat

 

Nazorg/complicaties


Het is mogelijk dat u na het onderzoek, omwille van de lucht in de darmen, buikkrampen hebt. Er is in de nabijheid van de scanner een toilet aanwezig.