Webcontent weergeven

Fijne naaldbiopsie


 

 

Algemene informatie


Bij een fijne naald biopsie wordt onder echografie met naald en spuit vocht of enkel weefselcellen uit een zwelling of verdachte zone in de borst verwijderd. Dit wordt dan door de anatomo-patholoog onderzocht om te kijken of er al dan niet kwaadaardige afwijkingen aanwezig zijn. Dit gebeurt zonder plaatselijke verdoving en wordt door de patiënt meestal niet als pijnlijk ervaren.

 

Doel


Het aanprikken van een verdacht letsel en het nemen van een weefselstaal van dit letsel voor microscopisch onderzoek. Op die manier kan de juiste aard van het letsel bepaald worden.

 

Voorbereiding

 

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Indien u een borstprothese hebt, gelieve dat zeker te melden.

 

Het onderzoek


De radioloog voert een echografie uit om de juiste plaats van het letsel te bepalen. De lichaamsstreek wordt ontsmet. Daarna brengt de radioloog een naald in het letsel en aspireert vocht of enkele weefselcellen voor onderzoek. Na afloop van het onderzoek wordt een verband aangebracht. Deze procedure wordt meestal niet als pijnlijk ervaren.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.

 

Plaats: na afspraak

Sint-Niklaas, Lodewijk de Meesterstraat

 

Nuttige informatie


Het verbandje mag ‘s avonds verwijderd worden.

 

 

Het resultaat


Er wordt door de radioloog een verslag opgemaakt dat zo spoedig mogelijk elektronisch wordt doorgestuurd naar uw verwijzende arts. Deze zal de resultaten verder met u bespreken.

 

Het resultaat van het laboratoriumonderzoek kan enkele dagen duren (3 werkdagen) omdat op de te onderzoeken cellen verschillende bewerkingen moeten gebeuren. Ook deze resultaten worden naar de huisarts of gynaecoloog doorgestuurd.

 

Vragen


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kan ook terecht bij de afdeling Medische beeldvorming op het nummer 03/760 60 65.