Webcontent weergeven

Gastrografineclysma / RX colon enkel contrast


 

Algemene informatie


Tot voor kort werd voor optimale beoordeling van de dikke darm een RX colon dubbel contrast met barium en luchtinsufflatie uitgevoerd. Recent hebben wij geopteerd voor een CT abdomen / CT colonografie ten nadele van RX colon dubbel contrast. Voor bepaalde indicaties kan RX colon enkel contrast toch nog nuttig zijn.

 

Doel


Aantonen van constante vernauwingen op de dikke darm of opsporen van een defect in de darmwand met lekkage. Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd na recente dikdarmchirurgie, tijdens ziekenhuisopname.

 

Voorbereiding


Geen specifieke voorbereiding vereist. U hoeft niet nuchter te zijn.

 

Het onderzoek


Het lichaam wordt ontbloot en een verpleegschortje wordt aangedaan.


Men gaat op de linkerzijde op de onderzoekstafel liggen en er wordt een anale sonde ingebracht. Contrastproduct (Gastrografine met water) laat men zachtjes retrograad inlopen in de dikke darm, ondertussen maakt de radioloog meerdere opnamen van de volledige dikke darm.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.

 

Plaats: enkel na afspraak

      Beveren
      Sint-Niklaas,  Moerlandstraat
 

Nazorg/complicaties


   Het contrastproduct kan nog een beetje teruglopen vanuit de dikke darm, dus voorzie een verbandje voor in uw slipje. U gaat best naar het toilet na het onderzoek.
   Contraststof kan bleke verkleuring van de stoelgang geven.

 

Nuttige informatie


Eventueel kan onmiddellijk aansluitend op dit onderzoek nog een CT-onderzoek van de buik worden uitgevoerd voor betere beoordeling.