Webcontent weergeven

Lumbale facetinfiltratieAlgemene informatie


Bij een therapeutische facetinfiltratie wordt in en rond de facetgewrichtjes van de lumbale wervelkolom een mengsel van een lokaal verdovend middel en een corticoïdpreparaat gespoten waardoor de ontsteking rond de facetgewrichtjes vermindert en de pijnklachten afnemen. Om de facetgewrichtjes te lokaliseren gebruikt de radioloog röntgenbeeldvorming.

 

Doel


Lumbale pijnklachten trachten te verminderen.

 

Voorbereiding


Indien u allergisch bent aan contrastproduct, voedingsstoffen of bepaalde medicatie meld dit zeker VOORAF aan arts of verpleegkundige.

 

Het onderzoek


De rug wordt onderaan vrijgemaakt.

 

U gaat op de buik op de onderzoekstafel liggen, een kussentje wordt geplaatst onder de te prikken zijde zodat u licht gedraaid ligt en de facetten goed zichtbaar zijn. De radioloog prikt de gewrichtjes aan met een fijne naald.  Eerst wordt contrastproduct ingespoten, ter controle en voor beoordeling van het gewrichtskapsel, en daarna wordt het medicament ingespoten.

 

Het onderzoek duurt 20 minuten.

 

Plaats: enkel na afspraak

Sint-Niklaas, Moerlandstraat

 

Nazorg/complicaties


Initieel kan er tijdelijke toename van de pijn zijn omwille van de irritatie door de injectie. U kan hiervoor een lichte pijnstiller nemen. Beterschap van de klachten is pas vanaf de volgende dag te verwachten. U mag na het onderzoek naar huis of naar uw kamer. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem.