Webcontent weergeven

MR van de bovenbuik: lever – pancreas – nieren – MRCP


 

Algemene informatie


Dit is een onderzoek van de bovenbuik door middel van magnetische resonantie. Soms wordt er contrast toegediend, afhankelijk van de indicatie.

 

Doel


Beeldvorming van de organen van de bovenbuik.

 

Voorbereiding


      U dient nuchter te zijn.
      U doet uw juwelen, horloge, gehoorapparaat, kunstgebit,... uit.
      U ontkleedt zich tot op het ondergoed. In uw cabine vindt u een patiëntenschort die u mag aandoen indien gewenst.
      Bankkaarten en GSM mogen niet mee in de onderzoeksruimte.
      De verpleegkundige overloopt met u de lijst met absolute en relatieve contra-indicaties.
      Er wordt een infuus in de arm geplaatst voor het toedienen van contrast.

 

Vragenlijst MR

 

Druk de vragenlijst af, vul in en breng mee op de dag van uw onderzoek. U kan dit ook mailen op mmb@aznikolaas.be

 

Vermeld zeker uw naam en geboortedatum.

 

Het onderzoek


U ligt in ruglig op de tafel met het hoofd naar het toestel toe. Uw hoofd ligt op een kussen. Op uw buik wordt een antenne gelegd. Deze antenne vangt de verkregen informatie op en stuurt deze door naar de computer. Het onderzoek bestaat uit verschillende metingen, elk met hun specifiek geluid. Hiervoor krijgt u een hoofdtelefoon. Het eerste deel van het onderzoek ademt u rustig in en uit. Naar het einde toe vraagt de verpleegkundige om uw adem op te houden. Tijdens het onderzoek wordt er een contrastproduct in de arm ingespoten. Het is van groot belang dat u tijdens het onderzoek niet beweegt. U krijgt een alarmbel in de hand, zodat u ons op elk moment van het onderzoek kan waarschuwen.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

 

Nazorg


Indien contrastproduct werd toegediend, wordt het infuus door de verpleegkundige verwijderd. Na het onderzoek is er geen specifieke nazorg nodig en mag u naar huis gaan.

 

 

Nuttige informatie


Heeft u claustrofobie, meld ons dit dan. Eventueel kan u dit al melden aan de dokter die het onderzoek voorschrijft. De dokter kan u dan een geneesmiddel meegeven om het angstgevoel te verminderen. U mag in dit geval niet alleen naar het onderzoek komen.

 

Hebt u reeds eerder een MR gehad van de bovenbuik voor dezelfde indicatie maar in een ander ziekenhuis, breng deze beelden dan mee. Beelden van het AZ Nikolaas hoeft u niet mee te brengen, die hebben wij reeds in onze bestanden.